06/04/2022

Utrinki: Vrh Korena

Včeraj (sreda, 6. april) iz Planine Jezerca na Planino Koren naprej na Vrh Korena.

Malo pozno, okrog enajste ure, sem se lotil te ture. Pa je k sreči kar šlo, ker sta nekaj ur (ali pa morda slab dan) prej naredila za moje pojme kar udobno gaz dva predhodnika. Do Planine Koren je bila pot brez posebnosti, v glavnem zasnežena, na plazu pod Krvavcem se sem ter tja udre. Od planine se je gaz nadaljevala še naprej, tudi po stari turni smučini. Tudi tam se je prediralo, ne prevečkrat, ko pa se je, pa globoooko. Malo pod Vrhom Korena se je gaz (in jaz z njo) usmerila direktno po grebenu na vrh, kar mi je prineslo nekaj pretepanja z zasneženim ruševjem. Ne bi več ponavljal, za tistih petdeset metrov bi drugič raje sledil nezgaženi markirani poti malo levo in naokoli.

Razgledi na vrhu prelepi, vse skupaj je dajalo vtis nekakšne sveže zapoznele zime. Sonce je žgalo kot za stavo, a z juga so prihajali črni oblaki. Čez Ježa nisem videl nobenih stopinj, tudi drugih sledi v snegu ni bilo, zdi pa se mi, da sem na Kompoteli ugledal nekaj barvastih pikic, ki bi lahko bili ljudje. Morda so na vrh prišli mimo Medvedje jame ali kdo ve kje.

Sledil sem predhodnikoma po gazi do začetka poti čez Ježa in naprej po njuni sledi približno navzdol na pot pod Košutno.

Na Krvavcu je bil zadnji dan smučanja. Srečal sicer nisem nikogar, le nazaj grede nad Jezerci, kjer je pot prvih sto metrov kopna, turno smučarko s smučmi na nahrbtniku.

Bil je lep dan. Meni se je hoja po mokrem in predirajočem se snegu zdela kar naporna. Sam bi težko pririnil do vrha. Zato toliko večja hvala predhodnikoma, ki sta naredila gaz. Sončna očala, krema zoper sonce in gamaše so obvezen del opreme v teh dneh.

Planina Koren.

Slovenska gorska poezija.

Včasih kar po stari turni špuri.

Spomladanska zima.

Prvi pokuk proti Kamniškim Alpam.

Razgledi enkratni, malo so ponagajali črni oblaki.


 

Dolgi hrbet, Štruca, Skuta, Rinka, spodaj južna stena Kogla.






Na Brani se je nekaj kuhalo.

Čez Ježa nisem videl sledi.

Kompotela.

Košutna v zimski preobleki

Dolinica na koncu Planine Koren, ki vodi proti Vrhu Korena.

Sled.



No comments:

Post a Comment