12/02/2021

Utrinki: Planina Koren

Danes, petek 12. februarja. Izpred Markove ravni mimo lovske koče na Planino Koren in nazaj naravnost po grapi pod Dedcem.

Ogromen mešan plaz, ki je zasul cesto dober kilometer pred Markovo ravnijo bo vztrajal še dooolgo časa. Pred njim je prostora za kakšne štiri avtomobile. Še pred Markovo ravnijo se začne strnjen trd sneg, ki je včeraj in danes pridobil centimeter ali dva poprha. Trd sneg (pravzaprav idealen za hojo) se konča približno pri lovski koči, kakih 1450m visoko. Od tam naprej sem gazil na frišno, a ne prehudo, nekako do kolen. Malo preden se pot prevesi proti Planini Koren sta me dohitela dva Črnogorca, pa smo družno utrli gaz še do pastirske koče. Sneg je naletaval, megla je bila, tako da gaz ponekod ni optimalna.

Koča je skoraj do strehe v snegu. Stebri nadstreška in klopi pod njimi so zamaknjeni za kakšen meter noter, če sem prav ocenil, je plaz bajto nekoliko porinil naprej. Ali je pa za to kakšen drug razlog.

Dol smo šli skupaj po grapi naravnost navzdol v smeri Dedca. Poti se priključi pri prečnici, kjer je korito.

Gor grede sem nataknil dereze pri prečnici pri koritu, višje nad lovsko kočo jih ne bi rabil več, pa sem jih obdržal. Za sestop so smiselne še posebej po trdem snegu v gozdu. Sopotnika sta imela derezice in sta sestopala precej bolj udobno.

Plazov ni bilo slišati. Se mi pa zdi, da bi bil vzpon po grapi bolj optimalen, kot mimo lovske koče in po vesinah pod Krvavcem. Gaziš v obeh primerih, po grapi precej manj. Stare plazovine iz slik Trobčevega prispevka se sicer komaj da še vidijo. Če bi šel še do Kompotele ali Korena, bi po občutku gazil največ do kolen, več pa ne. Podlaga spodaj je dokaj trda.


Plaz na cesti pod Markovo ravnijo.

Snega je res veliko.

Lovska koča pod Krvavcem.

Zimska idila v megli.

Pastirska koča na Planini Koren je skoraj do strehe v snegu.

Oporniki nadstreška so nagnjeni nazvnoter.

Na plazu pod Markovo ravnijo je materiala vseh vrst.

Sled. 

No comments:

Post a Comment