28/02/2018

Utrinki: Ratitovec iz Dašnice

Včeraj (28.02.18) sem s smučmi šel iz Dašnice, kjer je termometer kazal -16 stopinj. Sprva po kolovozu, nato mimo kmeta Kavčiča in naprej po travnikih nad Podlonkom do roba gozda in nato dalje po sistemu vlak na prečno pot Prtovč - Jesenovec. Malo pred potjo sem srečal dva turaša in od tam dalje smo nadaljevali skupaj. Pot do Jesenovca je v dolžini najmanj 200 metrov zasuta s plazovino, ob odjugi bo tam še veselo.

Od Jesenovca smo šli naprej po špuri do osamljene in s snegom zalite planine Klom (z lavinsko sondo izmerjena globina snega je bila tam 210 cm),  pa naprej na Vratca in na Gladki vrh. Z vrha pa smuka naravnost navzdol nazaj na Vratca pa spet s pasjo vprego na Kosmati vrh, od koder smo si dovolili kakih 700 juhuhu višincev najplemenitejšega gozdnega suhca približno po poti vzpona. Od Podlonka sem sam nadaljeval nazaj proti Dašnici. V ozkem kolovozu zadnjih 600 dolžinskih metrov so več ali manj prišli v poštev le približki plužnih zavojev.

V spodnjem delu je bil sneg prekrit z najprej nekaj cm debelo svežo plastjo, ki je z višino rasla in proti vrhu dosegla okrog 30 cm svežega na podlago (na samem vrhu je precej spihan). Pri smuki navzdol z Gladkega vrha je bil sneg sprva od vetra nabit, v gozdnem območju pa svež, puhast in se ga je dalo prelepo voziti. Prav takšen je bil na pobočjih Kosmatega vrha (tako pri vzponu, kot pri spustu) in naprej vse do travnikov nad Podlonkom. Na travnikih pod 1000 m nadmorske višini smo suh sneg iskali bolj na osenčeni desni strani, na osončenih delih se je pod novim snegom sem ter tja zoprno udirala stara skorja.

Skupno sem opravil okrog 1260 višinskih metrov vzpona in prav toliko spusta. Lahko pa rečem, da je bil to verjetno najlepši turni smuk te sezone. Čudovite kulise s svežim snegom okrašenih dreves in bleščečih se kristalov, ki so ob hudem mrazu nastajali in se lesketali pri jasnem nebu so nas neskončno vznemirjale. S sopotnikoma smo se kot otroci kar naprej ustavljali in, bi rekel, odprtih ust, zijali naokrog in se poskušali navzeti kar največ od neskončne lepote tega dne.

Hribček Lonk nad Podlonkom.

Snežilo je iz jasnega.

Dovolj prostora za vse.

Neokrnjena narava.

Tišina...

Svisli v bližini planine Klom.

Proti planini Klom.

Nedotaknjeno.

Planina Klom ima 2 metra snega.


Kosmati vrh.

Proti Gladkem vrhu.

Sneg povsod, v ozadju Kosmati vrh.

Sem ter tja kakšna smučina.

Pod vrhom Kosmatega.

Sneg pada iz jasnega neba.

Še nekaj metrov.

Špure po gozdu.

Podpisi pri Podlonku.

No comments:

Post a Comment