11/03/2020

Utrinki: Kredarica

Danes iz Krme s smučmi na Kredarico in nazaj.

Z avtom se da priti do Kovinarske koče, če si malo bolj vztrajen in je avto bolj visoko nasajen, pa do parkirišča pri koritu kakšen kilometer pred Leso. Če pa si res vztrajen, se po širokih in globokih kolesnicah pripelješ tudi do Lese. Do petka bo še toplo, sneg se bo stopil, morda bo šlo lažje.

Gaz je seveda narejena, do Velega polja skupna za pešake in turne smučarje, potem se občasno razdeli. Sneg je bil moker, nepredelan, še najbolj zoprn za hojo s smučmi se mi je zdel med Prgarco in Ulicami. Višje gori se manj predira.
Na Kredarici je bilo zatišje, nekaj časa sem bil edini prišlek. Dve skupini sta šli na Triglav, za mano sta prišla še dva, pri spustu sem srečal še enega.

Sončno je bilo, z dobro vidljivostjo in vetrom severnih smeri. Čaj na Kredarici bogovski, privoščil sem si dva. Smučanje nazaj do roba Ulic po južnem, nepredelanem snegu je kar šlo, naprej do Prgarce malo težje, nižje doli pa kljub zadnjim padavinam sneg še ni prekril vseh vej in ruševja, tako da sem delal bolj kratke zavoje, včasih po poti, spet drugič od grmovja do grmovja. Dva, ki sta prišla za mano, sta povedala, da sta se od Velega polja držala bolj desno po plazu in da je dobro. Seveda se je dalo pripeljati do avta, ni pa samoumevno, da bo konec marca to še možno.

Ena špura je menda narejeno čez Apnenico do Staničevega doma in potem na Kredarico. Tisti konci so mi pri srcu, če bi sled opazil, bi verjetno šel po tej poti. Škoda, pa drugič!


Gaz. Do Velega polja za pešake in turne smučarje skupna, potem se pa občasno razdeli.

Prgarca in tam okrog.

Po dvanajsti dve skupini na Triglav.

Elektrika je bila, maše pa ta dan najbrž ne.

Rjavina in Rž z vrha Kredarice.

Videlo se je daleč, do Velikega Kleka.

Škrlatica in njeni stolpičasti podaniki.

Gore na južni strani Jezera.

Veliki Draški vrh in Tosc, spredaj Vernar.

Do konca Ulic se je dalo delati lepe zavoje, potem pa čedalje težje.

V sredini greben Jezerski stog, Jezerski preval, Adam in Eva, Prevalski stog.

Pod Velim poljem smučanje ni ravno idealno.

Zimska pokrivala za ruševje.

No comments:

Post a Comment